torstai 1. joulukuuta 2022

UNKARIN TALOUDESTA

 




Unkarin  vizla nautiskelee syksyn auringosta. 


Maan tulevaisuudessa koittaa tiukemmat ajat. Forinti on heikentynyt vuoden takaisesta noin 20%. Samaan aikaan inflaatio on yli 20%. Viimeisimmän palkkatilaston mukaan keskipalkka on noin 820€ kuukaudessa(käteenjäävä).

 Inflaatiota on jarruteltu viime syksystä lähtien peruselintarvikkeiden hintasäännöstelyllä(jauhot,kananmunat,sokeri,rasvat jne).

Polttoaineen hinta on määrätty noin 1,20€/l.(diesel ja sen 95 bensa). Koskee yksityis- autoilijoita joilla on Unkarin rekkari. Muille hinta noin 1,70€. Bensan riittävyydessä ollut ongelmia. Tällä hetkellä osa pienistä huoltamoista ei saa täydennystä riittävästi tai myyvät rajoitettuja määriä. P. S. Polttoaineiden hintasäännöstely päättyi 6.12 klo 23. Tätä tarkoittaa poikkeustila Unkarissa, asetuksia voidaan muuttaa hetkessä. Elintarvikkeiden hintakattoa pyritään jatkamaan pääsiäiseen saakka. 


Maataloudessa sato jäi kuivuuden takia huomattavasti normaalia alhaisemmaksi. Varsinkin maissi ja auringonkukka. Tuotanto laski 39% vuoden takaisesta. 

Lämmityskaasu ja sähkö ovat halpoja Suomeen verrattuna. Niissä hillitään kulutusta kaksihinta järjestelmällä. Määrättyyn rajaan asti saat edullisesti mutta yli menevältä osalta maksat moninkertaisen hinnan. Polttopuu (jota täällä maasedulla käytetään paljon) maksaa pilkottuna noin 100€/pinokuutio. Puu on yleensä tammea, pyökkiä tai akaasiaa. Kaikki polttopuu toimitetaan märkänä. Lämpöarvo taitaa olla korkeampi kuin koivulla. Yleinen myyntimitta on kiloja. 800kg tuoretta tammea on  noin yksi pinokuutio.

Tulevassa valtion budjetissa on noin  10 miljardin euron rahoitusvaje. Eu- avustusten poistaminen on kova isku maalle. Hallitus on jo kehittänyt ylimääräisen voittoveron isoille yhtiöille(kauppaketjut, vakuutusyhtiöt, lentoyhtiöt jne..)

Katsotaan kuinka kansa kestää tulevat kiristykset. Opettajat ovat lakkoilleet (vaikka heiltä kiellettiin lakko-oikeus). Muutamia isoja mielenosoituksia on jo ollut opettajilla ja oppilailla sekä heidän vanhemmillaan. Tuleva kevät näyttää kuinka täällä edetään.

Kohti Suomea autolla reilun viikon kuluttua. Juttua lisää matkan varrelta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

MATKA AUTOLLA SUOMEEN

 11.12 aamu Geresdlakissa on pimeä ja tuulinen. Yöllä myrskysi puuskissa jopa 70km tunnissa. Pihasta kaatui vanha omenapuu. Illalla tehty jä...